Språk skapar gemenskap - debatt
Världen har aldrig varit mindre än vad den är idag. En timme till London, två timmar till Paris och tre timmar till Barcelona. Via vårt kära internet kan vi nu skapa kontakter världen över, allt som behövs är att du har grundläggande språkkunskaper. Något många saknar.
Moderna språk är inte ett obligatoriskt ämne i grundskolan, därför väljer var fjärde elev bort möjligheten att lära sig ett tredje språk. Många anser att engelskan räcker, trots att fler människor har spanska som modersmål än engelska. Det krävs en attitydförändring. På gymnasienivå får eleverna meritpoäng om de fortsätter med sina moderna språk. Detta är dock en lösning som bara hjälper de elever som redan läst språket på högstadiet. Vilka möjligheter har då de elever som inte tog chansen när de var 13 år gamla? Språket borde bli obligatoriskt på högstadiet.
Utbildningsminister Jan Björklund har lagt fram ett förslag som ska börja gälla 2014. Förslaget innebär att de elever som läser språk under högstadiet ska få räkna med betyget vid gymnasievalet. Detta betyder att de får tillgodoräkna sig minst 10 extra poäng. Bra tänkt Björklund! Dock är den obligatoriska vägen är den enda rätta. Dessutom bör Sverige fundera på vilka språk som är framtidens språk. I vår ekonomiska och socialt globala värld är inte de europeiska språken de mest användbara. Mandarin och arabiskan slår tyskan och franskan med hästlängder.
Språk är inte bara ett skolämne, det är ett sätt att kommunicera utan gränser. Att kunna prata flera språk öppnar många dörrar. Föreställ dig känslan av att kunna tacka Ja till ett jobberbjudande i Milano utan att tveka. Föreställ dig lyckan av att träffa ditt livs kärlek och kunna kommunicera utan hinder. Föreställ dig en värld utan språkliga missförstånd. Det är bara din inställning som bestämmer hur många dörrar du kan öppna.
Alla medborgare bör uppmanas till att lära sig två främmande språk, skriver EU i en rekommendation från 2006. Ett mål Sverige inte kommer nå inom den närmsta framtiden. Engelskan är viktig men den räcker inte. EU:s rekommendation bygger på fakta, kunskap övervinner fördomar. Det är ett samhällsproblem att många bara kan se världen från den engelska sidan. Kulturförståelse människor i mellan är vitalt för en värld utan konflikter. Att lära sig ett språk är att lära sig en kultur.
Språk skapar solidaritet. Genom att förändra attityden och göra moderna språk obligatoriskt gör vi världen ännu mindre. Vi måste inse att kommunikation är det mest betydelsefulla vapen vi har.
Alwa Persson och Louise Bergstrand
För det första vill jag bara påpeka det fullkomligt absurda i att berömma gamle Björklund för ett jävla skit.
Han är en kuk. Nu när vi har etablerat det som ett faktum kan vi återgå till ämnet. Jag tänker inte argumentera emot era åsikter, jag samtycker med de flesta. Jag har däremot ett par frågor (att vara djävulens advokat är fan så mycket roligare än att stå på änglarnas sida). Det finns lite drygt 350 miljoner spanskspråkiga i världen och 1 miljard engelskspråkiga. Att ni lär er spanska, gör inte det bara att spansktalande slipper lära sig engelska?
Det är lätt att förstå varför man vill lära sig arabiska eller mandarin men vad fan har det med spanskan att göra?
Jag vill bara säga att argumenten jag just framförde på många sätt är korkade och det är bäst för er att ni kör över dem.