Nu har vi varit hemma i kalla Sverige i 17 dagar, tiden flyger förbi. Om mindre än en månad är det julafton(!)
Projektarbetet går framåt och vi är i princip klara med det grafiska inför föreläsningarna på högstadieskolorna. Nu är det den muntliga biten kvar.
Förra veckan var vi på Språkcafét i Göteborg för att få prata lite spanska igen eftersom vi endast har en timme spanska i veckan. Det var väldigt mysigt och det är något vi rekomenderar till alla språkintresserade där ute, det blir definitivt flera besök till. HÄR hittar ni deras hemsida.
Vi läser även våra böcker som vi köpte i Barcelona för att inte glömma av något av det vi lärde oss.
Nu sitter vi i redaktionen och har precis haft vår första spanska steg 5 lektion. Som vi har längtat efter spanskan under helgen! Extrañamos Barcelona y la lengua, Alwa - echa de menos Antonio, claro.
Tack för att ni har följt vår blogg, nu när vi är hemma väntar mer arbete med projektet. Vi kommer lägga upp sporadiska inlägg så glöm inte bort oss!
Nu har vi kommit hem från vår sista skoldag och som vanligt har vi lärt oss jättemycket. Det känns sorgligt att vi inte ska dit igen på måndag.
På Antonios lektion spelade vi ett frågespel och dagens roligaste var när Antonio frågade vad Alwa gillar för killar - mörkhåriga, flerspråkiga.. snacka om att han har fattat vinken! Som avskedspresent fick vi två på pussar på kinden (det är så man gör i Spanien) och varsin klubba.
Vi har nästan packat klart och tar en liten frukostpaus nu. Idag har vi vår sista lektion med våra underbara lärare här nere i världens bästa stad. Igår fick vi våra certifikat och betyg, trots det dåliga provet fick vi "sobresaliente" vilket motsvarar MVG. Woho!!
Ikväll ska vi säga adjö till Barcelonas natliv på Chupitos och Shôko. Innan skolan ska vi dock plugga Offentlighetsprincipen och spanska. Ha en fin dag, vi saknar er!!
Innan skolan tog vi metron till havet och vi gick lite i affärer i köpcentret "Mare magnum" innan vi promenerade hem uppför La Rambla, för sista gången. Vi köpte lite lyckopiller på happy pills och har sedan varit glada resten av dagen. Lektionerna var roliga som vanligt och idag trillade ytterligare några poletter ner. Nu har vi precis kommit hem från en tapasbar som Antonio rekommenderade, tyvärr följde han inte med själv. Imorgon är sista skoldagen här, vi gråter av bara tanken. Efter snart två veckor i Barcelona känner vi oss som hemma och det är svårt att lämna sitt hem.
Härmed vill vi slå hål på fördomen att spanjorer vägrar lära sig engelska.
Vår lärare Clara har en irländsk pojkvän som bor i London. Som tur är talar han näst intill perfekt spanska eftersom Clara inte är så bra på engelska. Men varför är då så många spanjorer dåliga på engelska? Under Francos diktatur lärdes inte någon engelska ut i skolorna, detta har hängt kvar i det spanska skolsystemet och inte fören alldeles nyss har en ny kursplan införts. Clara fick inte börja studera engelska förrän hon vara 14 år, nu ska barnen få börja med engelska undervisning vid 5 års ålder.
Vi måste förstå att även om spanjorerna vill lära sig engelska så är det svårare för dem än för oss, på grund av grammatiken som skiljer sig helt från spanskan och att i princip alla filmer och serier är dubbade i Spanien.
- Asså det är helt sjukt att vi bara får 1050 kronor i studiebidrag, hur tror dom att vi ska klara oss?
- Jag vet, och sen ska jag jobba hela helgen för att jag ska kunna åka till Barcelona, gud vad det är jobbigt att vara ungdom i Sverige!
Känner du igen dig?
Under en av våra lektioner här nere i Barcelona började vi jämföra hur det är att vara ungdom i olika länder. Vår lärare Antonio blev helt chockad över att vi får pengar varje månad för att studera, ”får ni betalt för att gå i skolan?!” vi blev i vår tur förvånade över att de spanska ungdomarna inte får något bidrag alls. Vi försökte förklara att på universitet tar de svenska eleverna ett lån, utöver bidraget, som måste betalas igen, vi fick ändå ett skratt tillbaka. Här i Spanien kostar universitetsutbildningen pengar. Efter detta samtal kom tankarna om hur bra vi har det i Sverige.
Krisen. Den ökända eurokrisen, sätter djupa spår i det spanska samhället och bland människorna här. Ett jobb är nästintill omöjligt att få tag på trots höga studier, studier som endast är möjliga om föräldrarna kan betala avgifterna. På grund av just krisen i Spanien och lågsäsongen på Don Quijote kommer Antonio inte kunna jobba kvar på skolan när denna veckan är över. Han är 24 år och kommer vara arbetslös trots sin utbildning till språklärare för vuxna samt ungdomar. Borde vi som outbildade artonåringar då klaga över att vi har möjligheten att tjäna lite extra pengar varje månad?
Vi ställde självklart frågan; varför har de inget barnbidrag eller studiebidrag? Svaret är dock ganska logiskt. Med en normalskatt på 17% är det inte konstigt att de spanska ungdomarna inte har samma möjligheter som oss i Sverige. Spanien är ett I-land men trots detta är det tufft att vara student här. Har föräldrarna inte råd att betala din utbildning så finns det endast en annan möjlighet, men den är inte till för alla. Staten hjälper de mest ekonomiskt utsatta i samhället med en del av universitetsavgiften. Utbildning borde inte vara en klassfråga.
Under en annan lektion fick vi frågan vad som står i vägen för vår lycka. De flesta, oberoende nationalitet svarade att lycka idag mäts i pengar och materiella ting. Snacka om I-landsproblem! Här sitter vi i en lägenhet i soliga, centrala Barcelona med en sprillans ny laptop och klagar över att internet är långsamt. Vi, och många andra svenska ungdomar, borde skämmas!
Don´t worry, be happy - Att vara student i Sverige är något positivt.
Det är lätt att vara efterklok. Under våra veckor här har vi irriterat oss något enormt på katlanskan och att en del människor ogillar spanskan. Dock är det inte alla männsikor som håller med om att katalanskan är viktig och eftersom Katalonien ligger i Spanien anser vi att det ska talas uteslutande spanska här.
Men... efter lite journalistisk research har vi fått mer insikt i invånarnas tankegångar och krönikan vi hade börjat skriva på ska vi nu kassera.
Idag har vi haft en extra lång skoldag, 13-19, som började med ett prov vilket alla elever gör under sin sista vecka. Provet var svårare än väntat och vi ser inte fram emot resultatet, hoppas inte att det kommer påverka vårt betyg allt för mycket. Nu är det bara två skoldagar kvar vilket känns jättejobbigt, vi hade gärna stannat längre och lärt oss ännu mer. Vi trivs verkligen med våra lärare och hur dom lär ut. Dock kan det ibland bli frustrerande när vi inte förstår och läraren inte vet hur man säger det på engelska.
Ikväll ska vi försöka skriva klart vår krönika och plugga spanska såklart.
Sedan igårkväll har vi följt valet i USA med nervositet. Vi pratade med Caroline från Chicago, som även hon var ohyggligt nervös, om hur någon människa kan vilja rösta på Romney. Halleluja praise the Lord att Obama vann!!
Antonio Angulo Izguierdo en el jardín de Don Quijote
Don Quijote es una escuela de idiomas que hay en varios ciudades donde se habla español. DonQuijote en Barcelona tiene de300 a 600 estudiantes más o menos, depende sihay temporada alta o no. Es posible estudiar entre dos ycuarenta semanas y hay varios cursos dependiendo de la dificultad, el nivel y el horario.
Antonio Angulo Izquierdo, 24 de Barcelona, trabaja como profesor de español desde hace tres meses en Don Quijote. Según él, conocer varios idiomas es una cosa muy importante porque te ayuda a conocer gente ya que puedes comunicarte con otras personas que tienen culturas y costumbres diferentes. “Inglés es el idioma más importante del mundo pero no me gusta porque es muy difícil. Es el idioma universal para todo el mundo y por ejemplo todos los artículos son en inglés sobre todos los científicos.” Otro idioma importante, según Antonio, es el latín porque es un idioma fundamental para muchos idiomas, por ejemplo español, italiano, francés, catalán. Sin embargo, hoy el latín es una lengua muerta y por eso piensa que no es divertido enseñar esta lengua. Antonio habla español (castellano), catalán, inglés, latín y italiano. Piensa que es un buen sistema aprender el idioma en el país pero no iría al extranjeroA estudiar un idioma nunca. “Tienes que ser muy valiente.” Dos chichos están estudiando en Don Quijote son Dennis Beltman, 19 de Holanda, y PaulLessenich, 19 de Alemania. Ellos piensan, como Antonio, que es muy importantesaber varios idiomas. “Es importante para poder comunicar con gente de todo el mundo y se pone más consciente y comprensivo sobre otras culturas” dice Paul. Dennis está estudiando español porqué podrá continuar con su trabajo en un hotel en Mallorca. Erik Krook, 23 de Suecia, estudia en Don Quijote también y está acuerdo con los otros chicos. La razón de aprender español es para poder encontrar su madre biológica porque vive en Guatemala. Por esto, el español es su lengua materna. Antonio ha trabajado como profesor durante dos años, “mi pasión desde pequeño siempre ha sido ser profesor. Me gusta mi trabajo y me gusta renovar el método de enseñanza. Soy profesor de jóvenes y adultos porque se cobra más dinero, aunque siempre me ha gustado dar clases a niños pequeños.” Ahora, solo trabaja en Don Quijote, pero puede ser profesor de latín y griego antiguo en bachillerato también. Le gusta Don Quijote porque disfruta y aprende mucho sobre otros países y otras culturas de los alumnos. Según Antonio lo más difícil cuando se aprende español es el subjuntivo. También cree que el español es difícil si la lengua de origen no proviene del latín. Antonio es catalán (de Cataluña), así ha aprendido catalán como todos alumnos en la escuela. En Cataluña los niños se aprenden todas asignaturas en catalán pero se aprenden castellano también. Antonio no suele hablar catalán porque con su padres habla castellano. Su padre es de Huelvay por eso no habla catalán. En su opinión hayun problema político y con el idioma catalán. Cataluña es más rica que otras comunidades en España. Por eso Antonio piensa que Cataluña debe ser independiente económicamente pero no con el idioma y la cultura. "El problema que hay además de la crisis en Cataluña es el idioma ya que la gente de centro-sud de España creen que el catalán es una lengua inferior, pero las dos están al mismo nivel ya que provienen del latín y por lo tanto son lenguas romances. El problema del catalán es que durante muchos años ha sido reprimido por la dictadura de Francisco Franco pero con su muerte, se volvió a utilizar mucho."Antonio cree que el uso de una lengua propia hace que las personas de esa comunidad se sientan más patriótica y que quieran más la independencia.
En grov översättning
Don Quijote är en språkskola som finns i flera spansktalande städer. I Barcelona har Don Qujiote mellan 300 och 600 elever, beroende på om det är hög- eller lågsäsong. Det är möjligt att studera mellan två till fyrtio veckor och antingen fyra eller sex timmar om dagen. Första dagen blir man inplacerad i en av de sex olika nivå, nybörjare behöver inte göra det annars obligatoriska provet som bestämmer nivån på kursen.
Antonio Angulo Izguierdo, 24 år från Barcelona, jobbar som spansklärare på Don Quijote sedan tre månader tillbaka. Enligt honom är det viktigt att kunna flera olika språk för att det hjälper dig att lära känna och kommunicera med andra människor med annan kultur andra seder. “Engelska är det viktigaste språket och det språk som talas över hela världen. Jag gillar dock inte engelska för det är mycket svårt att lära sig.” Ett annat språk som är viktigt att kunna enligt Antonio är latin eftersom det är grundspråket till många andra språk, t.ex. spanska, franska, grekiska, italienska och katalanska. Å andra sidan är latin ett dött språk och är enligt honom därför inte roligt att lära ut. Antonio själv pratar spanska, katalanska, engelska, latin och italienska. Han tycket att åka till det landet vars språk du vill lära dig är en effektiv metod och att det är mycket modigt.
Dennis Beltman, från Holland, och Paul Lessenich, från Tyskland, båda 19 år studerar på Don Quijote. “Det är viktigt att kunna kommunicera med människor från hela världen och på så sätt bli mer förstående och tolerant för andra kulturer”, säger Paul. Dennis håller med och berättar att han studerar spanska för att kunna fortsätta sitt jobb på ett hotell på Mallorca. Erik Krook, 23 år från Sverige, är också en elev på Don Quijote. Han studerar spanska för att han till sommarn ska resa runt i centralamerika i ett halvår och även försöka hitta sin biologiska mamma som bor i Guatemala. Erik poängterar också att det är viktigt för honom att lära sig spanska eftersom det är hans modersmål.
Antonio har jobbat som lärare i två år. “Min passion sedan barnsben har varit att bli lärare och jag älskar mitt arbete och att ha möjlighet att förnya metoderna att lära ut. Jag är lärare för ungdomar och vuxna eftersom att man då tjänar mer pengar än på ett lärarjobb för yngre.” Just nu arbetar han endast på Don Quijote men han är också utbildad lärare i grekisk historia och latin för gymnasiet. Antonio gillar Don Quijote eftersom han får ut och lär sig mycket av eleverna om andra länder och kulturer. Enligt honom är det svåraste med att lära sig spanska ”konjunktiv” men han tror också att det är svårt om man inte kan latin.
Antonio är från Katalonien och har därför, som alla elever i regionen, lärt sig katalanska i skolan. I Katalonien är undervisningen i alla ämnen på katalanska, men de lär sig även spanska. Antonio brukar dock inte prata katalanska, speciellt inte med sina föräldrar eftersom hans pappa är från Sevilla och därför inte kan språket. Antonios åsikt är att det finns både ett politisk och ett språkligt problem i Katalonien. Regionen är rikare än andra områden i spanien och därför tycker Antonio att det bör vara ekonomiskt självständigt, men fortfarande dela språk och kultur med resten av Spanien.
"Ytterliggare ett problem som finns i Katalonien, i och med krisen i Spanien, är att folket i centrala och södra Spanien tror att katalanska är ett minoritetsspråk, men det härstammar från latin och är därför också ett romanskt språk. Det katalanska problemet är att språket under Francisco Francos tid som diktatator inte talades, med hans död återvände användningen av språket." Antonio tror att användningen av ett eget språk i Katalonien gör att människorna känner sig mer patriotiska och vill bli självständiga.
Idag gick vi till vår favoritaffär "Casa de libre" och köpte Twilight och Narnia på spanska såklart, samt två väldigt fina kalendrar. Sedan besökte vi fruktmarknaden som var helt fantastisk, vart vi än tittade så var det vackra färger, choklad och all världens frukter.
Vi skulle även vilja påpeka att kvalitén på grejer i detta krisland inte är den bästa. Hitills har Alwas halsband gått sönder samma dag som hon köpte det och idag gick Louise väska sönder. Spanien - ni kan inte alltid skylla på krisen!
Nu ska vi äta lunch och plugga lite mer för det är ju så roligt. Vi ska ta bild på Antonio senare idag så förhoppningsvis kommer artikeln ikväll.
Idag har vi lärt oss massor av nya ord som vi måste plugga på. Vi har även lärt oss allt om krisen och spaniens skattesystem, att studera i Spanien är tufft.
Ikväll ska vi ta det lugnt och plugga mer spanska, kanske blir det ett avsnitt av Solsidan om vi har tid.
Artiklen och bilden på Antonio kommer upp imorgon, först ska han korrekturläsa den.
Imorse skulle vi gå ut och sätta oss i parken där vi tänkte plugga. Det gick inte riktigt som vi tänkt oss när vi insåg att vår rumskompis hade låst dörren från utsidan, vilket betyder att den inte går att låsa upp inifrån. Paniken spred sig snabbt och fönstervägen var inte ett alternativ eftersom vi bor på femte våningen. När vi hade uteslutet den möjligheten och skrattat ett tag åt den bisarra situationen insåg vi att vi kunde ringa Erik. Han kom efter lång väntan och vi slängde ner nycklarna tilll honom.
Nu är vi precis hemkomna från parken där vi suttit i solen och pluggat spanska i några timmar.
Snart ska vi gå till skolan. Äntligen, som vi har längtat! Men örst ska vi knappra på våra Wasa knäckebröd som vi hittade i affären.
En gammal tjurfäktningsarena ombyggd till shopping mall
Jag hatar skräckfilm ungefär lika mycket som tjurfäktning, det finns inget nöje i det överhuvudtaget! Tjurfäktning är förbjudet i Barcelona, tyvärr är inte skräckfilmer det. Tydligen tycker Alwa att skräckfilm är jättekul, dock blundar hon genom halva filmen..
Detta var väldigt långsökt, men jag var tvungen. //Louise
Efter Gaudís verk lyckades vi ta oss ner till vattnet utan att gå vilse allt för mycket. Vi ställde oss i en 90 minuters lång kö för att åka linbanan. Efter 30 min kom Erik och lyckades genom några trevliga fraser få gå före i kön. Alwa var galet nervös "tänk om den lossnar och vi landar i vattnet", Louise var taggad till tusen "då landar vi mjukt i alla fall". Fin utsikt och vår första paella (vad är fascinationen över maträtten?).
Väl hemma har vi fått en ny rumskamrat, Trudy från Sydafrika. Nu ska vi äta.
Första söndagen i månaden är alla museum gratis. Trodde vi. Mierda! Inget museum för oss utan bara lite bilder på Gaudís verk.
När vi kom till tunnelbanan imorse insåg vi att vi glömt biljetten så vi gick tillbaka hem. Väl hemma fick vi inte upp dörren till vårt sovrum som vi för ovanlighetens skull hade låst. Tillsist insåg Louise att hon inte låst dörren från början och med lite våld gick den upp. (vi hade mer panik än vad man kanske tror.)
Efter en lång helg längtar vi tillbaks till skolan och Alwa saknar Antonio.
Nu har vi lyckats få hit Erik så han kan laga pasta carbonara till oss, vi är alldeles för trötta.
Matte, engelska, photoshop och spanska, idag har vi varit duktiga och pluggat massa. Ljusshowen var väldigt fin, njut av bilderna! Nu kollar vi på Scooby Doo på tv, de pratar omänskligt fort men det är kul ändå. Snart ska vi sova, det har inte blivit så mycket av det den senaste veckan.
Vi har precis ätit en tidig middag efter att ha gått hungriga hela dagen, inte bra! Vi kan nu bocka av Sagrada Familia från listan, en väldigt häftig byggnad men dock får ni nöja er med mobilbilder eftersom kamerans batteri dog precis när vi kom fram. Sedan åkte vi ner till vattnet och träffade Mona och Erik, planen var att åka med linbanan från stranden upp i bergen och ta underbara bilder. Tur i oturen så stängde de för dagen precis när vi kom vilket betyder att vi får åka den en annan dag när kameran fungerar. Vi tog tunnelbanan hem, som verkar vara lika fullsmockad vilken timme på dygnet det än är.
Nu laddar både vi och kameran för att se på ljusföreställningen senare ikväll. Först ska vi plugga lite och ta en alldeles för sen siesta.
En kompis bad om den godaste drinken och fick den här, snacka om att bli besviken - den gröna färgen säger allt.
¡Buenos dias!
Vi har precis ätit frukost och funderar på vad vi ska göra med dagen. Planen var att ta oss ner till havet men eftersom det inte är så bra väder så hittar vi nog på något annat. Dock kommer vi inte ha något problem med att sysselsätta oss eftersom vi har en hel "artikel" att sätta ihop, först på spanska och sen översätta den. Ikväll går vi nog till Plaza de Espanya och ser på ljusshowen vid fontänen som tydligen ska vara fantastisk.
Om du ska till Barcelona och gå till Starbucks, för guds skull lär dig vad grädde heter (nata), annars kommer du bli behandlad som en riktig turist då kassören byter till engelska på grund av ETT ord.. jag (Louise) är riktigt irriterad just nu. För övrigt har vi haft en bra dag med underbar värme och en rolig intervju med Antonio som kommer upp i början av nästa vecka. Man kan säga att vi hamnade lite utanför ämnet, politik var inte riktigt vad vi tänkt oss.. men vi ska nog lyckas få ihop något läsvärt. Imorse planerade vi att ägna dagen åt shopping, dock hittade vi inget värt att köpa så det blev bara några vykort till släkten.
Idag har vi också fått veta att våra två lärare ogillar de andra i vår klass väldigt mycket, för att uttrycka sig milt. Det har tydligen varit en tortyr de senaste veckorna eftersom de inte gör något och struntar i om det lär sig något. "Ellos padres pagan y no quieren aprender nada." Snacka om att vi är favoriter!
Ikväll går vi antagligen till Chopitos och pratar mer spanska, det är alltid enklare efter några öl.
Idag var vi morgonpigga och gick upp 8.00, hur tidigt som helst!
Vi planerar att vara ute i solen och hoppas att det bir lika underbart väder som igår. Lite shopping och promenad i el Gótic och sen har vi bokat in en intervju med Antonio innan lektionerna börjar. Vi hoppas att intervjun går bra, dock kommer det ta lång tid eftersom han pratar så fort och kommer därför behöva upprepa sig ett antal gånger. Innan vi går ut i det fina vädret ska vi skypea med Camilla och storhandla mat mm, framför allt toapapper som är slut..
Nu har vi (Alwa, Louise & Erik) precis kommit hem från en härlig kväll i Park Güell. Parken ligger högt upp så man har världens finaste utsikt, speciellt nu på kvällen. Åker ni till Barcelona måste ni gå dit, bilderna gör inte verkligheten rättvisa.
¡Hola! Idag har vi som sagt varit lediga från skolan och därför hunnit med lite andra roliga saker. Efter en lång natt igår vaknade vi inte förrän kl 12 (inte bra) imorse så det blev en stressig frukost. Vädret har varit på topp idag med 20 grader och stekande sol så vi ville absolut inte sitta inne i lägenheten. När vi var klara vandrade vi bort till Plaza de Cataluyna och satt i solen ett tag. Klockan 15 skulle vi möta upp Anna, en kompis från Lerum som har bott och pluggat spanska här i Barcelona i tre månader. Hon visade oss några smultronställen och några turistattraktioner man inte får missa. Vi gick igenom Gótic ner till vattnet där vi åt lite lunch innan vi gick vidare till en väldigt mysig park :) På vägen hem stannade vi vid ett marknadsstånd där vi köpte varsitt par coola örhängen. Ikväll kanske vi ska åka till Park Güell för lite trevligt sällskap, men först blir det middagslagning och lite städning här hemma. Ha en fin kväll!
Att vara Svensk tjej i Barcelona är inte helt fel. Alwa och vår kompis Erik hade tävling om hur många nummer dom kunde få under kvällen, självklart var vi ett team och tillsammans lyckades vi få 12 mot Eriks 9. Inte nog med det, vi borde få bonuspoäng eftersom vi pratade spanska hela kvällen, hur kul som helst! Alla förstod oss och även om de ibland ville att vi skulle prata engelska så vägrade vi och höll oss till el español. Vi lärde oss även några mycket användbara uttryck av en spanjor som var med under kvällen, ¿Estás burracho como una cuba? och ett annat barnförbjudet som vi inte tänker skriva här..
Kvällen gav mycket skratt och vi slutade inte prata spanska förrän vi kom hem vid 4 alldeles för trötta för att tänka mer. Dock var vi hemma väldigt tidigt i spanska mått.
Hoppas ni hade en läskig Halloween, här var många utklädda till alla tänkbara konstiga saker!