no esté preocupado

- Asså det är helt sjukt att vi bara får 1050 kronor i studiebidrag, hur tror dom att vi ska klara oss? 

- Jag vet, och sen ska jag jobba hela helgen för att jag ska kunna åka till Barcelona, gud vad det är jobbigt att vara ungdom i Sverige!

 Känner du igen dig?

Under en av våra lektioner här nere i Barcelona började vi jämföra hur det är att vara ungdom i olika länder. Vår lärare Antonio blev helt chockad över att vi får pengar varje månad för att studera, ”får ni betalt för att gå i skolan?!” vi blev i vår tur förvånade över att de spanska ungdomarna inte får något bidrag alls. Vi försökte förklara att på universitet tar de svenska eleverna ett lån, utöver bidraget, som måste betalas igen, vi fick ändå ett skratt tillbaka. Här i Spanien kostar universitetsutbildningen pengar. Efter detta samtal kom tankarna om hur bra vi har det i Sverige.

Krisen. Den ökända eurokrisen, sätter djupa spår i det spanska samhället och bland människorna här. Ett jobb är nästintill omöjligt att få tag på trots höga studier, studier som endast är möjliga om föräldrarna kan betala avgifterna. På grund av just krisen i Spanien och lågsäsongen på Don Quijote kommer Antonio inte kunna jobba kvar på skolan när denna veckan är över. Han är 24 år och kommer vara arbetslös trots sin utbildning till språklärare för vuxna samt ungdomar. Borde vi som outbildade artonåringar då klaga över att vi har möjligheten att tjäna lite extra pengar varje månad?

Vi ställde självklart frågan; varför har de inget barnbidrag eller studiebidrag? Svaret är dock ganska logiskt. Med en normalskatt på 17% är det inte konstigt att de spanska ungdomarna inte har samma möjligheter som oss i Sverige. Spanien är ett I-land men trots detta är det tufft att vara student här. Har föräldrarna inte råd att betala din utbildning så finns det endast en annan möjlighet, men den är inte till för alla. Staten hjälper de mest ekonomiskt utsatta i samhället med en del av universitetsavgiften. Utbildning borde inte vara en klassfråga.

Under en annan lektion fick vi frågan vad som står i vägen för vår lycka. De flesta, oberoende nationalitet svarade att lycka idag mäts i pengar och materiella ting. Snacka om I-landsproblem! Här sitter vi i en lägenhet i soliga, centrala Barcelona med en sprillans ny laptop och klagar över att internet är långsamt. Vi, och många andra svenska ungdomar, borde skämmas!

Don´t worry, be happy - Att vara student i Sverige är något positivt.


Kommentarer
Carina Bergstrand

Vilken mogen insikt ni kommit fram till. Er blogg blir bara bättre och bättre!

Annika

Vilka visdomsord ni serverar :)

Maya

Mycket intressant inlägg! Tror att många svenska ungdomar skulle må bra av att se skillnaderna i andra länder (speciellt i sådana som allmänt uppfattas som relativt välställda)!
Ha det bra! :)
Puss o kram Maya




* Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: